Logo SimWall

Plannen en organiseren op de middelbare school

Een SimWall ontworpen om een middelbare scholier te ondersteunen in het plannen van en overzicht houden op de toetsmomenten. 

arrow-left

Leren leren SimWall

Deze SimWall helpt op meerdere manieren. Het gaat verder dan alleen een goed planbord. Onze puber start met het vastleggen van alle toetsenmomenten die hij weet met een element op de muur. Maar pas als zo'n moment op de 'planningshorizon' verschijnt gaat hij deze pas plannen. Al een belangijke stap om niet meteen in de stress te schieten als er een proefwerk in het vooruitzicht komt. Het plannen van een toetsmoment betekent vervolgens eerst het 'klein maken', het opbreken in kleinere stukken. En dat vertaalt zich in 6 tot 9 kleinere elementen die vervolgens op de planning komen van de aankomende weken. Hierbij hebben de kleinere elementen dezelde kleur die overeenkomt met de vastgelegde toets. Bij het plannen en 'klein maken' komt ook de cijferlijst naar voren die permanent op de SimWall actueel wordt gehouden. Bij deze lijst gaat niet alleen om wat sta je nu maar vooral om waar wil je staan (het doel). Is je doel een 6 voor Duits en je staat nu een 6 dan betekent dat er wellicht meer tijd kan worden besteed aan een ander toetsmoment. Het helpt om de inspanning te bepalen. Met 13 vakken in een proefwerkweek ontstaat een vol kleuren patroon maar waarbij de rust en het vertrouwen dat alles gepland is en overzichtelijk het effect is. En moet er dan toch een verjaardag van een neefje gevoerd worden dan worden de kleine stappen verdeeld naar andere plekken in de planning. Ook dat geeft rust. Het plan veranderdt maar de uitwerking is zo verwerkt. 

Natuurlijk is goed plannen niets nieuws maar het visueel maken heeft deze puber enorm geholpen om meer ontspannen en met meer zelfvertrouwen het schooljaar door te komen.